Morotslimpa med solrosfrön

(in Swedish)

Idag bakade jag detta morotsbröd igen. Det kan verkligen rekommenderas.

Morotslimpa med solrosfrön: http://www.hemmetsjournal.se/mat/Morotslimpa-med-solrosfron/recept-3283

http://www.catasa.se/4images/details.php?image_id=10996

Det här behövs för 2 limpor:
25 g jäst (1/2 paket)
5 dl ljummet vatten
1/2 dl solrosfrön
1/2 msk kummin
1/2 msk salt
1 msk sirap
1 msk olivolja
2 stora morötter
5 dl rågsikt
ca 8 dl vetemjöl


Garnering:

vatten
solrosfrön


Ugn: 200°


Gör så här


1.
Lös upp jästen i fingervarmt vatten, cirka 37°.

2.
Skala och riv morötterna fint. Tillsätt solrosfrön, kryddor, salt, sirap, olja och de rivna morötterna.

3.
Arbeta in rågsikten och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen blank och smidig och låt den jäsa i bunken i cirka 40 minuter.

4.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. Dela den i 2 delar och forma runda limpor. Lägg dem i korgar eller på plåt att jäsa i cirka 30 minuter. Om du har jäst degen i korgar, stjälp sedan upp dem på en plåt. Pensla bröden med vatten och strö över solrosfrön. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.